31.10.2013. УСПЕШНО У АУСТРАЛИЈИ

 

Филм Пут ружама посут доживео је своју успешну прекоокеанску премијеру у Аустралији. Приказан је у оквиру 13-ог Фестивала  српског филма и то у седам градова широм аустралијског континента (Сиднеј, Волонгонг, Канбера, Бризбејн, Мелбурн, Аделејд и Перт). 

australia film festival  

Свечано отварање Фестивала одржано је у оквиру сиднејског Фокс студија у биоскопу "Синема Париз". Пријатни звуци тамбурашког оркестра и гостољубивост председника Фестивала, господина Петра Козлине, уз пригодни коктел, допринели су топлом пријему публике која се и ове године  радо одазвала неговању српске културе и филмске уметности, те је сала била испуњена до последњег места. Наш филм о кнегињи Оливери први пут је приказан 19. октобра и наишао је на сјајан одјек и аплауз публике:)

     

У цркви Лазарици у Сиднеју присуствовали смо освећењу свечане трпезе, а затим смо у патријаршијском дому срдачно примљени од стране  Његовог Преосвештенства  Г.Г. Иринеја (Добријевића) српског православног епископа Митрополије аустралијско-новозеландске. Обрадовало нас је да је црква била мала да прими све наше људе у дијаспори који својом љубављу, али и великим радом и трудом доприносе очувању српског идентитета. Госпођа Милица Козлина, која је и секретар филмског Фестивала, потрудила се да нам покаже и уникатне рукотворине, као и мозаик и остала уметничка блага аутентична за ово дивно духовно здање.

australia film festival  

Да се осећамо као код своје куће учинили су генерални конзул господин Бранко Радошевић и конзул госпођа Јасмина Пекмезовић с којима смо провели диван дан у нашем конзуларном представништву.

       

Пригодан културно-уметнички програм (фолклорни ансамбл), дивни људи и топла атмосфера, уз домаћу закуску, сачекали су нас и у Волонгонгу, где смо са публиком поделили своје импресије о животу у Аустралији као и о филму као поводу нашег сусрета.