24.09.2013. ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА ПРЕД ПРЕМИЈЕРУ

 

  Данас је у изузетно топлој атмосфери одржана конференција за новинаре у сусрет премијери филма Пут ружама посут у Сава Центру 28. септембра. Присутнима се прво обратила сценариста и продуцент, Оливера Шарановић. Изразила је задовољство што ће овај део историје најзад постати јаснији грађанима Србије, као и своје уверење „да је несвакидашња животна прича принцезе Оливере Лазаревић успела да добије исто тако несвакидашњи филмски одраз“.

 Драматург, Наташа Дракулић, указала је на едукативни значај ове аутентичне документарно-игране форме, осврнувши се истовремено и на свој глумачки деби, с обзиром да је у филму Пут ружама посут тумачила улогу монахиње Јефимије.

    

Тања Бошковић, која је маестрално одиграла улогу кнегиње Милице, поделила је са присутнима свој емотивни доживљај филма који је овом приликом први пут погледала. Нагласила је да се током снимања, захаваљујући сјајној продукцији, и сама осећала као кнегиња. „Пре филма сам о принцези Оливери знала само једну реченицу, коју сам научила у школи: 'Принцеза Оливера је дата султану Бајазиту'. Радећи на овом филму научила сам много" - рекла је дива нашег глумишта.

 Познати српски композитор, проф.Светислав Божић, надахнуто је изјавио да је филм „Пут ружама посут“, због концентрације памети на једном месту успео да  надмаши све  занатске границе.  „Тиме је допринео да емотивни и културолошки домашаји из српског средњег века наставе да вечно живе у нашим срцима“. Музика проф. Божић коришћена у филму  компонована је на поему „Сербиа“ Милоша Црњанског.

 Алекасндра Николић, првакиња Народног позоришта у Београду, осврнуча се насвоју не велику, али значајну улогу лика Јеле Балшић Косаче. Рекла је да је наша историја богат извор не само историјских чињеница, него и дубоких емоција, обзиром на често трагичне судбине личности из српске прошлости. Њен млади колега, Љубомир Булајић, изразио је задовољство да је играо улогу младог Стефан Лазаревића, витеза и песника и исказао уверење да би овакав садржај морао да буде обавезан део школских уџбеника из историје.

  

Весна Станојевић, која је према новинарским запажањима сјајно одиграла принцезу Оливеру, каже да овај филм представља одраз поштовања према жени и женској енергији.

„Филм се на интелигентан и емотиван начин бави женом и надам се да ће ово остварење да инспирише да се женским ликовима убудуће посвете на другачији начин.“