11.04.2013. ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА И ПЕТ ГОДИНА ФОНДА

 

Оливера Шарановић, сценариста и продуцент

Дана 11. априла одржана је конференција за новинаре у Јакшића кули на Београдској тврђави везано за почетак снимања филма „Пут ружама посут“. 

 

   Јелена Мандић, управитељ Фонда поделила је са присутнима радост поводом петогодишњице рада Фонда. 

 

princeza olivera marko novakovic vesna stanojevic dragan micanovic ljuba bulajic    Затим се новинарима обратио редитељ Марко Новаковић рекавши да је важно да филм буде  историјски тачан уз изражену поетску ноту:  „Иако је врло захтевно радити причу из средњевековне Србије, јер то није довољно обрађиван период у нашој уметности, истовремено је и велика част. Филм „Пут ружама посут“ је документарни филм са играним реконструкцијама који је продукцијски, креативно и уметнички подигнут на виши ниво.“

 

Глумица Весна Станојевић, која већ дуго живи у Лондону, истакла је да је врло срећна што поново има прилику да игра у Србији и додала: „Ми који живимо у иностранству имамо део дужности које је, на неки начин, имала и принцеза Оливера а то је да где год да смо у свету доприносимо побољшању слике о нашој земљи“. Весна Станојевић глуми принцезу Оливеру након њеног повратка у Србију, после 14 година проведених на двору султана Бајазита Првог. 

  „Никад нисам радио документарно- играни филм и морам да кажем да ми се врло допада. Ово је слично оним сјајним документарцима са играним реконструкцијама које гледамо на каналу Дискавери, на пример. Верујем да ћемо и друге инспирисати да се баве овим делом историје и овим жанром“, истакао је глумац Драган Мићановић који се у овом филму појављује у улози Деспота Стефана. 

 

Нешто о својим улогама и задовољству рада на филму исказали су и Александра Манасијевић и Љубомир Булајић. 

Медији о нама: РТС ,  РТС ТВ Дневник  2Политика, Вечерње новости,  Б92, Mondo , Kurir, Story, Story web tv, Story web tv - интервју Драган Мићановић,Studio B,  Tv Svet Plus,  Prva Srpska tv Blic, Srbija danas