19.04.2011. О ЉУБАВИ И СМРТИ

 

Музеј Југословенске Кинотеке и Фонд „Принцеза Оливера“  као издавач и организатор догађаја, позивају вас на вече поезије и филма БОРИС РИЖИЈ,О ЉУБАВИ И СМРТИ.
Музеј Југословенске Кинотеке, Косовска 11, понедељак, 16. мај у 20 ч.

Борис Б. Рижиј (1974-2001), најистакнутији је и најдаровитији представник руске поезије друге половине XX века. Песник, рударски инжењер, боксер - вољен и уважен, леп и млад, он је са 26 година извршио самоубиство.Шта је навело младог и успешног човека на овај очајнички чин? О њему се данас широм света пишу књиге, играју позоришне представе, снимају филмови, пева уз гитару... Збирка песама У Русији се растаје заувек управо је објављена поводом десетогодишњице Рижијеве трагичне смрти.

Уз пригодан уметнички програм о „песнику хулигана, монаху поезије и поети-гусару“ говориће: преводилац  Светислав  Травица,   писац и филмски  критичар Владимир Коларић и издавач, приређивач и уредник Оливера Шарановић,  а Рижијеве стихове, на руском и српском казиваће, Милош Влалукин. Композицију, на Рижијеве стихове, "А ти ме пробуди" премијерно ће извести Жарко Мандић, композитор и Зоран Сарић, аранжер, чланови групе Форсаж на чијем албуму ће се ускоро наћи и ова песма.

Биће приказан и вишеструко награђиван документарни филм „Борис Рижиј“ Алионе ван дер Хорст. Специјални гости вечери биће ова истакнута холандска редитељка, као и Ирина Књазева, супруга покојног песника.Кроз овај дирљив психолошки есеј и разговор упознаћемо ближе Рижијев живот, окружење, снагу и лепоту његове поезије. Улаз је слободан.

Погледајте овде