26.10.2010. ПАМЕТ У ГЛАВУ

 

Кнегиња Оливера, пут ружама посут“(Die Fürstin Olivera: Mit Rosen bestreuter Weg), ново је издање којим се Фонд представља на овогодишњем 55. Међународном београдском сајму књига од 25-31. октобра 2010. Књига је штампана на српском и немачком језику засебно.

 

 

Тим поводом одржана је конференција за новинаре у среду 27. октобра о.г, у сали Борислав Пекић. О књизи су надахнуто говорили аутори: Оливера Шарановић (уједно и оснивач Фонда), Соња Јовићевић Јов (директор) и Никола Гиљен (стручни сарадник).   

 

  

 

Н. Гиљен нагласио је да је у Години књиге и језика Фонд изашао у сусрет широј, читалачкој публици објављујући ново, другачије конципирано издање биографије кнегиње Оливере (1373-1444). Директор Фонда истакла је да ће нас захваљујући преводу на немачки језик књига Кнегиња Оливера, пут ружама посут представљати и на Међународном сајму књига у Лајпцигу, у марту наредне године. Тиме Фонд истрајава у својој мисији да нашу књижевност, историју и културу приближи инстраној публици као и нашим „бисерима расутим по свету“ рекла је Соња Јовићевић Јов.

 

         

 

„Памет у глави“(слоган ов. сајама) и „Љубав не може да заборави“ (слоган нашег Фонда), у међусобном прожимању наш су светионик за време које долази – рекла је на крају свог излагања Оливера Шарановић.

 

          

 

Љубазност Helen Larrson, Саветника за културу Амбасаде Шведске у Београду, као и спој традиционалног и модерног на штанду земље домаћина ов. сајма – Шведске, одличан су пример за све нас како се промовише књига...