19.10.2009. Прес конференција

 

Фонд је, у сарадњи са Музејем града Београда, у Конаку кнегиње Љубице, 20. октобра 2009. године одржао конференцију за новинаре поводом изласка из штампе монографије на српском, енглеском и руском. О монографији су говорили аутори и рецензенти:

„Херодотови савременици стари Јелини, имају у својој митологији неколико лепих прича о две реке: Лети - реци вечног заборава, и Мемносу - реци вечитог памћења. Ми, окупљени око Фонда имали смо срећу да растемо управо на обалама две реке нашег родног града, или како рече деспот Стефан, „најкраснијег места, од давнина превеликог града Београда“. Симболично речено, прикупљајући грађу за монографију храбро смо заронили у дубине Лете не бисмо ли из вода вечног заборава изронили све што се о принцези Оливери могло сазнати. Сада ево, пре свега путем ове монографије, њен лик и њену животну причу полако пуштамо да плови низ Мемнос, токовима вечитог памћења.“(извод из обраћања Н. Гиљена)

Пријатну атмосферу у Конаку употпуњавали су звуци Арабеске „О“ ансамла Дуо Модерато, а девојке у народним ношњама угостиле су присутне традиционалним српским послужењем.

Медији су забележили - погледајте линк 1 линк 2