03.05.2017. БОРИС РИЖИЈ - BELDOCS 2017

 

Обавештавамо вас да ће у оквиру 10. Међународног фестивала документарног филма BELDOCS 2017, од 12. до 14.  маја, у Југословенској кинотеци (Узун Миркова 1), бити приказана ретроспектива филмова истакнуте холандске редитељке Алионе ван дер Хорст, уз њено лично присуство и разговор о филмовима.

 

13. маја у 20 ч биће приказан филм „Борис Рижиј“ (Boris Ryzhy) уз подсећање на његов живот и стваралаштво кроз филмску визуру, као и стихове из књиге "У Русији се растаје заувек", јединог издања његове поезије на српском језику. „Песник хулигана, монах поезије и поета-гусар“ спада у најистакнутије и најдаровитије представнике руске поезије друге половине XX века. Борис Рижиј (1974 - 2001), рударски инжењер, боксер, млади отац, а пре свега песник- вољен и уважен, леп и млад, са 26 година је извршио самоубиство. Шта је навело младог и успешног човека на овај очајнички чин? Трагање за одговором на ово питање одвело је редитељку у криминално окружење у хладном индустријском граду Јекатеринбургу у коме је Борис одрастао.  Овај дирљив филмски психолошки есеј бравурозно осликава супротстављеност неодољиве, нежне, страствене и истанчане поезије  младог Рижијиа и турбулентне Русује 90-их година 20. века.  

    

О Рижију се данас широм света пишу књиге, играју позоришне представе, снимају филмови, пева уз гитару... Збиркупесама У Русији се растаје заувек Фонд „Принцеза Оливера“ објавио је 2011. године поводом десетогодишњице Рижијеве трагичне смрти. „Све моје песме говоре само о једном – о љубави и смрти“ – написао је Рижиј. О љубави и смрти је и био назив незаборавне вечери одржане у старој згради Југословенске кинотеке уз присуство специјалних гошћи, ауторке филма, Алионе вен дер Хорст и супруге покојног песника, Ирине Књазеве.

Пројекције:

Југословенска кинотека, Узун Миркова 1, 
Q&A Aliona van der Horst

12. 05. Гласоови из Бама у 20:00 link

13.05. Борис Рижиј у 20:00 link

14.05. Деца воде у 20:00 link